Αυτό το έργο τέχνης είναι και νηστίσιμο! Το συνηθίζουμε στις χαρές μας εδώ στην Κρήτη.Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.Λίγο εξάσκηση θέλει! τολμήστε το!

 

500 γρ. αλεύρι σκληρό

70 ml τσικουδιά

Χυμό από μισό λεμόνι

4 κ.σ. λάδι

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

200 ml νερό χλιαρό

 

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Για το σιρόπι:

750 γρ. ζάχαρη

750 ml νερό

400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

1 ξύλο κανέλας

Χυμό από μισό λεμόνι

 

Για το γαρνίρισμα:

Σουσάμι καβουρδισμένο και καρύδια

Κανέλα

 

Ξεκινάμε με το αλεύρι και όλα τα υλικά.Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη.Ξεκουράζουμε το ζυμάρι μας περίπου μία ώρα.

Ανοίγουμε  με το πλάστη μας ένα πάρα πολύ λεπτό φύλλο.Κόβουμε λωρίδες που έχουν μήκος 60-70 εκατοστά με το ροδελάκι που κάνει δοντάκια στγο ζυμάρι μας. Στηρίζουμε την κάθε λωρίδα ζυμαριού  σε μία  πιρούνα και τυλίγουμε γύρω-γύρω από το πιρούνι έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία φωλιά. Τέλος, σπρώχνουμε τη φωλιά μας μέσα στο καφτό και κρατάμε με την πιρούνα και ένα πιρούνι ακόμη ώστε να μην ξετυλιχτεί και να μείνει στρογγυλό. Το γυρίζουμε να τηγανιστεί καλά κι από την άλλη πλευρά και το βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας έτσι ώστε να απορροφηθεί τυχόν λάδι που έχει μείνει επάνω.

Όταν κρυώσουν εντελώς ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Βράζουμε όλα τα υλικά για οκτώ λεπτά και έτσι όπως είναι ζεστό το σιρόπι τα βουτάμε ένα-ένα μέσα για μισό λεπτό. Τα γυρίζουμε κι από τις δύο μεριές να σιροπιαστούν σωστά και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε πάνω σε ένα σύρμα να φύγει το περιττό σιρόπι. Σε 2 λεπτάκια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδια σουσάμι και κανέλα.

Το μυστικό για να γίνουν λευκά τα ξεροτήγανα είναι ένα!

Πολύ λεπτό φύλλο έτσι ώστε να ψηθεί με το που θα μπει στο καυτό λάδι!