Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ένα πιάτο προσφορά στην θεά Δήμητρα στην αρχαιότητα αλλά και στα Χριστιανικά χρόνια ένα πιάτο προσφορά στην Παναγιά .

Για την ακρίβεια, οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν μια τελετή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, προκειμένου να την ευχαριστήσουν για την πλούσια σοδειά σε σιτηρά και δημητριακά του περασμένου έτους. Ότι όσπριο και σιτηρό λοιπόν περίσσευε το ρίχναν στο τσικάλι προς ένδειξη ευγνωμοσύσνης. Κάπως  το συγκεκριμένο έθιμο  πέρασε και στην εποχή του Χριστιανισμού, στο πρόσωπο της Παναγίας μας.

Είναι κάποια φαγητά βάλσαμο στην ψυχή μέσα στην καρδιά του Χειμώνα και αυτό το πιάτο είναι ένα από αυτά!

Υλικά

1/2 κιλό οσπριάδα Crete mou

4 κρεμμυδάκια φρέσκα

1  ξερό κρεμμύδι

1/2 μάτσο μάραθο

1/4 Μάτσο άνηθο

1 ποτήρι λάδι

χυμό από 2 λεμόνια

1 κ.σ. αλεύρι

πιπέρι

αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε την οσπριάδα στο νερό απο βραδύς να φουσκώσει.Βράζουμε τα όσπρια σε μπόλικο νερό όχι αλατισμένο μέχρι να ψηθούν.Τα βάζουμε σε μία λεκάνη μαζί με το νερό τους. Τσιγαρίζουμε μέσα το λάδι, το ξερό κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και σβήνουμε με 1 1/2 φλιτζάνι από το ζωμο των οσπρίων.Τα βράζουμε  μέχρι να ψηθούν και στραγγίζουμε τα όσπρια και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μάραθο και τον άνηθο.Το αφήνουμε ένα πεντάλεπτο να βράσει να πάρει όλη τη γεύση και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπασουμε τα όσπρια μας. Τα βράζουμε περίπου 10 λεπτά και σε ένα μπολ βάζουμε το λεμόνι με 2 κουτάλες που σερβίρουμε τη  σούπα μας  ζουμί, το ανακατεύουμε και διαλύουμε μέσα το αλεύρι καλά.Το ρίχνουμε στη κατσαρόλα μας και το ανακατεύουμε. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μπομπάνει