Έφτασε η εποχή τους και εγώ τα λατρεύω πάνω σε γιαούρτι, σε τσιζκέικ, σε κέικ αλλά και απλά σαν γλυκό του κουταλιού με ένα δροσερό ποτήρι νεράκι δίπλα!

Υλικά

½  κιλό κυδώνια  καθαρισμένα

½  κιλό ζάχαρη

1 ½  κούπα νερό

2 φύλλα αρμπαρόριζας
Το χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κυδώνια μία από αυτές είναι με το χνούδι που εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα. Αφαιρούμε το χνούδι με ένα πανί στεγνό από τα κυδώνια και στη συνέχεια  τα πλένουμε. Αν βρούμε από τα γυαλιστερά είναι η ίδια διαδικασία.

Τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια τα βουτάμε σε νερό που έχουμε στύψει λεμόνια για να μη μαυρίσουν. ‘Όταν τα καθαρίσουμε όλα τα κόβουμε ραβδάκια του ενός εκατοστού. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και δημιουργούμε  στρώματα εναλλάξ με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια περιχύνουμε με το νερό και τα βάζουμε σε δυνατή θερμοκρασία να βράσουν.

Μόλις αρχίσουν να βράζουν  χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία περίπου στο 6 με μέγιστο το 9. Αφαιρούμε τον αφρό με ένα κουτάλι. Στη μέση της διαδικασίας  προσθέτουμε την αρπαρόριζα  και συνεχίζουμε το βράσιμο. Αποσύρουμε το γλυκό μας από τη φωτιά σε 25 λεπτά και ο καπακώνουμε. Την επόμενη μέρα τελειώνουμε το δέσιμό του σιροπιού. Λίγο πριν το αποσύρουμε προσθέτουμε  το χυμό λεμονιού.

Αν θέλουμε να μείνει ανοιχτόχρωμο, το δένουμε την ίδια μέρα. Εμένα μου αρέσει κοκκινωπό. Οπότε το δένω την επόμενη.

Όπως είναι ζεστό, το σερβίρουμε  σε αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε μέχρι  να κρυώσουν και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. Όταν τα ανοίξουμε το γλυκό μας το  φυλάσσουμε το βάζο στο ψυγείο.

 

tip-άκια!

Δέσιμο σιροπιού

Παίρνουμε με ένα κουταλάκι  λίγο σιρόπι από την κατσαρόλα μας και το αδειάζουμε σε ένα δημιουργούμε μία γραμμή σε ένα πιατάκι. Με το δάχτυλο ανοίγουμε ένα δρόμο στο σιρόπι μας. Αν είναι δεμένο δεν θα ενωθεί ο δρόμος.

Αποστείρωση βάζων

Πλένουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε να στεγνώσουν. Στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας στη σχάρα του φούρνου και τοποθετούμε πάνω σ’ αυτήν αναποδογυρισμένα τα βάζα μας και τα καπάκια τους. Βάζουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά από τη στιγμή που θα σβήσει το φωτάκι της προθέρμανσης.